Mobi-Mat, κινητός διάδρομος πρόσβασης παραλιών!

Mobi – Mat, κινητός διάδρομος πρόσβασης παραλιών: «Το μαγικό χαλί»

Η αυτόνομη και ασφαλής διακίνηση των εμποδιζόμενων ατόμων (που ανέρχονται σε ποσοστό 50% περίπου του συνολικού πληθυσμού) και των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)  στην παραλία και στην ακτή για λόγους αναψυχής, εμποδίζεται από την δυσκολία που έχουν κυρίως στην κίνηση και την προσέγγιση στο νερό.

Απαραίτητη προϋπόθεση της αυτόνομης διακίνησης και διαβίωσης είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς, προσβάσιμου και φιλικού στον χρήστη περιβάλλοντος που βελτιώνει συνολικά την ποιότητα ζωής, επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες να κινούνται και να χρησιμοποιούν άνετα τους τόπους αναψυχής.

Κρίνεται σκόπιμο, οι φορείς που χρησιμοποιούν τέτοιες κατασκευές, να ερευνήσουν την αγορά ώστε να προμηθευτούν κατάλληλο εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να συμφωνεί με διατάξεις ασφαλείας, δεδομένου ότι η χρήση του, γίνεται από άτομα με μειωμένη φυσική κατάσταση (ηλικιωμένοι, Α.Μ.Ε.Α., γονείς με καροτσάκια για μωρά, κλπ.) τα οποία διαθέτουν μειωμένα αντανακλαστικά αποτελεσματικής αντίδρασης αυτοπροστασίας τους, σε περίπτωση ατυχήματος.

Έτσι, θα πρέπει να διασφαλίζεται η καταλληλότητα του εξοπλισμού και να αποκλεισθούν οι αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους τραυματισμών και κάθε άλλο παρά πληρούν τους κατά νόμο προβλεπόμενους όρους και τις ασφαλιστικές διατάξεις.

Η γαλλική εταιρία DESCHAMPS, κορυφαία στο κόσμο στην κατηγορία των ειδικευμένων προϊόντων προσπέλασης, κατασκευάζει το «MOBI – MAT», έναν κατάλληλο διάδρομο, ειδικής πατέντας.

O προτεινόμενος ειδικός διάδρομος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη χρήση του αμφίβιου-πλωτού οχήματος, για ολοκληρωμένη πρόσβαση στο νερό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του διαδρόμου

Ο προτεινόμενος διάδρομος είναι κατασκευασμένος από αντιολισθητικό τρισδιάστατο συνθετικό πλέγμα. Λόγω της εύκαμπτης κατασκευής του ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο χτυπημάτων και τραυματισμών. Επίσης διαθέτει μεγάλη ευκαμψία και δεν κινδυνεύει από φθορές. Μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε κάθε μορφή εδάφους (αμμώδες, επικλινές κτλ.), χωρίς να έχει προηγηθεί η ελάχιστη προπαρασκευαστική εργασία.

Αφαιρείται από το έδαφος όταν δεν χρησιμοποιείται και βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις περιβαλλοντικές διατάξεις. Είναι κατασκευασμένο από διαπερατό πλέγμα πάχους 10 χιλιοστών και εφαρμόζει σταθερά πάνω στο έδαφος. Λόγω της κατασκευής του, διατηρεί την επιφανειακή υγρασία του εδάφους. Η διάτρητη πλέξη του σταθεροποιεί το έδαφος, έτσι ώστε στο σημείο της τοποθέτησης τα φυτά να μπορούν να αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνειά του. Παίρνει το χρώμα της άμμου ή του χώματος, εναρμονιζόμενο με το φυσικό τοπίο.

Πλεονεκτήματα του διαδρόμου

Τα πλεονεκτήματα του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο προτεινόμενος διάδρομος είναι:

 • Ελάχιστο βάρος.
 • Γρήγορη και εύκολη τοποθέτηση (δεν απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό ή ειδικά εργαλεία).
 • Σταθερότητα και ασφάλεια.
 • Εύκαμπτη κατασκευή.
 • Αντιολισθητική επιφάνεια.
 • Κατασκευή από αδρανές υλικό που δεν αλλοιώνεται από το θαλασσινό νερό, χημικές ουσίες ή υδρογονάνθρακες).
 • Μεγάλη αντοχή στην πίεση και τη φθορά.
 • Αντοχή σε όλες τις καιρικές συνθήκες και την ηλιακή ακτινοβολία UV.
 • Αντοχή σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οδηγίες Τοποθέτησης

1.Προετοιμάστε το έδαφος: Με ελάχιστες κινήσεις, ισιώστε την επιφάνεια του εδάφους χρησιμοποιώντας μια τσουγκράνα.

2. Στερεώστε τα άκρα:

 • Ευθυγραμμίστε το Mobi-Mat RecPath με τα πλαϊνά της επίπεδης ή κεκλιμένης επιφάνειας που θέλετε να καλύψετε.
 • Για να είναι ομοιόμορφες οι άκρες του Mobi-Mat RecPath , διπλώστε τις προς τα κάτω.
 • Καρφώστε τις άκρες του Mobi-Mat RecPath χρησιμοποιώντας τα ειδικά καρφιά σε σχήμα Π (δύο καρφιά για μικρό πλάτος, τρία καρφιά για μεγάλο πλάτος διαδρόμου).

3.Τεντώστε και σταθεροποιήστε το διάδρομο: Προτού στερεώστε τα άκρα με το καρφί, τεντώστε το διάδρομο κατά μήκος όσο περισσότερο μπορείτε. Τεντώστε είτε με τα χέρια (απαιτούνται δύο άτομα) ή χρησιμοποιώντας όχημα-ελκυστήρα (για διάδρομο 25 μέτρων και άνω, είναι προτιμότερη η χρήση οχήματος).

4.Σταθεροποιήστε το διάδρομο τοποθετώντας ένα καρφί κάθε 5 μέτρα, έτσι ώστε τα απέναντι καρφιά να έχουν διάταξη ζιγκ-ζαγκ και όχι παράλληλη.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η χρήση του συνδέεται άμεσα με γενικούς και ειδικούς φορείς, εταιρίες και οργανισμούς, π.χ. σωματεία αναπήρων, τουριστικούς οργανισμούς, παραλίες, θέρετρα αναψυχής, χιονοδρομικά κέντρα, οργανισμούς για την προστασία των ακτών, οργανισμούς περιβαλλοντικής φροντίδας, κατασκηνώσεις, ιδιωτικούς οργανισμούς, οργανισμούς δημοσίων έργων, δήμους, κοινότητες κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε στις διευθύνσεις :

Επίσης, αρθρογραφία, σχετική με την πρόσβαση στις παραλίες υπάρχουν στις παρακάτω διευθύνσεις:

One thought on “Mobi-Mat, κινητός διάδρομος πρόσβασης παραλιών!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

econoesis.gr

email: info@sydiap.cosmotemail.gr – Ταχυδρομική Διεύθυνση: Τ.Θ.: 17079 – Τ.Κ.: 54210, Θεσσαλονίκη – Τηλ: 2310/326.717 – Fax: 2310/326.716