Κομποστοποίηση Οργανικών Απορριμμάτων

Μια μέθοδος ανακύκλωσης των οργανικών απορριμμάτων που κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό είναι η «κομποστοποίηση» ή «χουμοποίηση». Πρόκειται για τη μέθοδο στην οποία τα οργανικά σκουπίδια (φαγητά, φυλλώματα, χόρτα, κλαδιά, φρούτα, φλούδες κλπ) μετατρέπονται σε οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται και τα απορρίμματα που πηγαίνουν στις χωματερές, δεν επιβαρρύνεται το περιβάλλον και το λίπασμα που μένει ως τελικό «προϊόν» μπορεί να αναζωογονήσει κήπους και καλλιέργειες.

Πώς γίνεται λοιπόν η κομποστοποίηση (κομποστ-composting );

Η κομποστοποίηση γίνεται μέσω των κάδων compost .

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΔΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 310 ΛΙΤΡΩΝ

Οι κάδοι κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων χωρητικότητας 310 λίτρων:

1. Αποτελούνται από: α) το κυρίως σώμα (κορμό), β) την αποσπώμενη βάση, γ)τον εσωτερικό κώνο, δ) το άνω καπάκι και ε) το πλαϊνό πορτάκι.
2. Έχουν σχήμα μικρού βαρελιού, με κυκλική βάση και απόλυτα στρογγυλεμένα πλαϊνά τοιχώματα.
3. Το κυρίως σώμα του κάδου είναι ενιαίο.
4. Το χείλος του κάδου, περιμετρικά στο επάνω μέρος, τερματίζει σε κατάλληλα διαμορφωμένο κυκλικό στόμιο διαμέτρου 44 cm, με καπάκι διαμέτρου 55 cm, που ανασηκώνεται εύκολα για την απόρριψη των οργανικών απορριμμάτων, και στερεώνεται καλά στο στόμιο του κάδου με δύο ειδικούς μεντεσέδες. Έτσι μπορεί να ανοίξει ολόκληρο ή και να αφαιρεθεί τελείως όποτε χρειάζεται.
5. Η βάση του κάδου είναι κυκλικού σχήματος, συμπαγής, διάτρητη και αποσπώμενη. Διαθέτει στενά ακτινωτά ανοίγματα για την είσοδο των μικροοργανισμών. Δεν επιτρέπει την είσοδο μικρών ζώων και κατοικίδιων.
6. Η βάση φέρει εσωτερικό αποσπώμενο κώνο στο κέντρο της, ύψους περίπου 32 cm, με ειδικά ανοίγματα, ώστε να επιτρέπεται η κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του κάδου, και σύστημα anti-clog, ώστε τα απορρίμματα να μη φράσσουν τα ανοίγματα του κώνου.
7. Στο πλαϊνό τοίχωμα, κολλητά στη βάση του κάδου, υπάρχει θολωτό άνοιγμα με κουμπωτό πορτάκι, καμπυλωτού σχήματος, μεγίστου πλάτους 40 cm και ύψους περίπου 35 cm, για την αφαίρεση (με φτυάρι) των αποσυντεθειμένων οργανικών απορριμμάτων.
8. Οι κομποστοποητές ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων είναι ιδανικοί για πάρκα, πλατείες, κατοικίες και χώρους λειτουργίας λαϊκών αγορών. Είναι κατάλληλοι για την ταχεία ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, κομμένα κλαδιά, φυτά, χόρτα, κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, υπολείμματα τροφών κλπ., τα οποία δεν χρειάζεται πλέον να αποκομίζονται. Οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στο χώμα εισέρχονται μέσα στους κομποστοποητές και επιταχύνουν – με τη βοήθεια του οξυγόνου της ατμόσφαιρας- τη φυσική διαδικασία ανακύκλωσης.

Το υλικό κατασκευής είναι ειδικής σύνθεσης 100% πρωτογενές πολυαιθυλένιο, υψηλού μοριακού βάρους και πιέσεως, που εξασφαλίζει ακρίβεια διαστάσεων, μεγάλη αντοχή στη διάβρωση, τις ακραίες θερμοκρασίες και την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς επίσης και σταθερό το βάρος προϊόντος. Η τεχνολογία κατασκευής είναι injection moulding.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

Χωρητικότητα 310 λίτρα
Διάμετρος βάσης 79 cmΔιάμετρος στομίου ρίψης  44 cm
Συνολικό ύψος 91 cm

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ & ΧΡΗΣΗ:
Οι κομποστοποητές τοποθετούνται σε όρθια θέση, χωρίς κανένα κίνδυνο ανατροπής, σε ηλιόλουστο σημείο με εύκολη πρόσβαση. Πρέπει να τοποθετηθούν πάνω σε στέρεο χώμα.
Το γέμισμα του κάδου με απορρίμματα γίνεται απλά και πρακτικά με άνοιγμα του καπακιού προς τα επάνω. Το καπάκι, μετά την χρήση, επιστρέφει στην θέση του μόλις αφεθεί ελεύθερο κλείνοντας τον κάδο.
Αρχικά, το γέμισμα του κάδου πρέπει να γίνει με μικρή ποσότητα από κλαδιά, άχυρα, φύλλα, χώμα και οργανικά απορρίμματα, μέχρι ο κάδος να γεμίσει με μικροοργανισμούς. Μετά από μερικές εβδομάδες, ο κάδος μπορεί να δεχθεί οργανικά απορρίμματα. Στο εσωτερικό του κάδου πρέπει να υπάρχει αρκετή υγρασία (όχι όμως τα απορρίμματα να είναι βρεγμένα) και ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί άνετα ανάμεσα στα οργανικά απορρίμματα, για να διευκολύνεται η αποσύνθεσή τους.
Η αφαίρεση των αποσυντεθειμένων οργανικών απορριμμάτων γίνεται όταν αυτά έχουν την όψη σκούρου, μαλακού, αφράτου χώματος και έντονη οσμή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξαιρετικό λίπασμα για τα παρτέρια και τους κήπους.
Στους κομποστοποητές,  απαγορεύεται να αποκομίζονται εύφλεκτες και τοξικές ουσίες.

Για αναλυτικές οδηγίες χρήσης πατήστε εδώ.   ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ-310-lt

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε και τον ακόλουθο σύνδεσμο:

Οικιακή κομποστοποίηση

Για τιμές και πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη ΣΥ.ΔΙ.ΑΠ. (τηλ. 2310.326.717)

πηγή : MATTIUSSI ECOLOGIA Srl 

One thought on “Κομποστοποίηση Οργανικών Απορριμμάτων

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

econoesis.gr

email: info@sydiap.cosmotemail.gr – Ταχυδρομική Διεύθυνση: Τ.Θ.: 17079 – Τ.Κ.: 54210, Θεσσαλονίκη – Τηλ: 2310/326.717 – Fax: 2310/326.716